Beat Diabetes anordnar Nordens första diabetes typ 1 Hackathon

21/03/2022

Stiftelsen Beat Diabetes anordnar Nordens första hackathon med målet att personer med Diabetes typ 1 ska få ett friskare liv. 

  • Beat Diabetes Foundation genomför #IHackForDiabetes med syftet att öppna upp hälsodata för personer med Diabetes typ 1. 

  • #IHackForDiabetes öppnar upp för samarbeten mellan företag, organisationer och individer för att accellerera diabetesinnovation. 

  • Hackathonet genomförs tillsammans med bland annat Vinnova och SAS Institute. 

“Det är dags att vi börjar öppna upp hälsodata för innovation och börjar samarbeta över gränserna så personer med diabetes får ett friskare liv och en chans att leva ännu längre.” - Helena Kolvik, Generalsekreterare för den opartiska, icke vinstdrivande Stiftelsen Beat Diabetes. 

Det är 100 år sedan insulinet upptäcktes, vilket förhindrade personer med diabetes från att dö. Ändå dör 4 miljoner (!) personer med olika typer av diabetes i förtid varje år – på grund av komplikationer och följdsjukdomar, fler dödsfall än vad Covid-19 orsakat under hela pandemin. 

Syftet med #IHackForDiabetes är att göra all denna data som påverkar personer med diabetes typ 1 – tillgänglig för innovation. Baserad på användarens behov och perspektiv – så att personer med diabetes typ 1 kan få ett friskare liv och en chans att leva ännu längre

Att leva med diabetes typ 1 idag är inte lätt även om tekniken går framåt. Dessa individer måste fortfarande fatta upp till ett hundratal beslut dagligen för att uppnå det mest balanserade blodsockret (time in range) för att hållas vid liv. Dessa beslut baseras på kolhydrater, fysisk aktivitet, sömn, hormoner, insulininjektioner och många andra yttre faktorer. 

Idag finns det inga gener som kan styrka att en viss person får diabetes typ 1, det kan drabba dig eller en anhörig närsomhelst oavsett ålder eller livsstil. Vi behöver nu din hjälp för att möta denna globala utmaning, då 500 miljoner människor världen över har någon form av diabetes idag. Genom att vara med som tävlande i #IHackForDiabetes för att accelerera den tekniska diabetesinnovationen kan du göra skillnad för en av världens mest omfattande samhällsutmaningar. 

Beat Diabetes söker därför dig som är dataingenjör, applikations-utvecklare, AI-expert, tjänsteutvecklare, arbetar med IT-arkitektur, affärsutvecklare eller jurist. 

Tävlingsdeltagarna kan vara organisationer, nystartade företag, studenter eller individer som har en passion för att förändra världen för människor som lever med typ 1-diabetes. Ni kan tävla tillsammans eller ansöka individuellt och kommer därefter delas in i lag. 

Kommentarer från partners och jurymedlemmar: 

Lisa Juntti Berggren, professor, överläkare, Endokrin kliniken, Karolinska sjukhuset och Rolf Luft forskningscentrum KI: 

”Jag har lång klinisk erfarenhet av att arbeta med typ 1 & 2 diabetespatienter. Behandlingarna är fortfarande mycket utmanande, men med mer data och nya tekniska innovationer hoppas vi kunna förbättra behandlingen för varje individ. Det är viktigt att på ett innovativt sätt förbättra utnyttjandet av genererade data från de redan existerande tekniska hjälpmedlen. Detta kan påskyndas genom att ta tillvara de kunskaper och erfarenheter som finns inom andra områden.” 

Ulf Hertin, SAS Institue, Senior Rådgivare Healthcare: 

”Det världsunikt och mycket spännande att få analysera Diabetikers egna data genom individers egen datadonation. Det kan bli en ny dimension att förstå patienternas upplevelse av sin sjukdom och leda till nya insikter och behandlingsalternativ. Tänk när olika kompetenser möts och får data att tillgå då händer magiska saker och jag tror detta Hackathon har potential att stå som modell för - det som hände första veckan i maj, 2022 inom Diabetes. 

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet: 

”Sverige behöver innovation i bred bemärkelse för att lyckas transformera hela system och ställa om mot en hållbar framtid. Vi behöver även utveckla vårt sätt att arbeta och samverka kring innovation. Ett sätt kan vara att arbeta med innovationstävlingar och hackathons med grund i hälsodata– ett sätt att utveckla smarta lösningar på riktiga problem och samtidigt utmana hur vi delar och använder data”. 

Greta Ehlers, Diabetes Center Berne, Digital Channel & Community Engagement Manager: 

“På DCB indentifierar vi ouppfyllda behov för personer med diabetes och gör vetenskap till riktiga lösningar som möter de behoven. För att identifiera vad personer med diabetes verkligen behöver så lyssnar vi på olika diabetes communities och säkerställer att vi har med deras röst genom hela processen från idé till genomförande. Att samarbeta över gränserna och att använda gemensamma synergier är helt rätt väg för att nå vår delade vision att göra livet med diabetes lättare”. 

Viktig information: 

Ansökan sker på: www.beatdiabetes.se 

Hackathonets tid: 2-6 maj, final den 9:e maj. 

Hackathonets Plats: Fysiskt på Frösunda Slott i Stockholm och digitalt. 

Vi söker: Dataingenjörer, tjänsteutvecklare, AI specialister, arbetar med IT arkitektur Affärsutvecklare, jurister. 

Kontaktuppgifter: 

Beat Diabetes Foundation, Generalsekreterare Helena Kolvik Helena.kolvik@beatdiabetes.se 

Projektledare #IHackForDiabetes, Malin Gavlefors Malin.gavlefors@beatdiabetes.se 

 

Referenser   

https://www.diabetesportalen.lu.se/artikel/dystra-siffror-om-diabetes-i-varlden 

https://www.forskning.se/2018/08/10/kon-och-alder-har-betydelse-for-livslangden-hos-typ-1-diabetiker/ 

https://diatribe.org/time-range 

https://www.diabetesportalen.lu.se/diabeteshistoria/varldsdiabetesdagen-och-insulinets-upptackt 

More news

Do you want to get involved?

We believe that everybody can contribute to the fight against diabetes. Get in touch with our team to learn more about how you can get involved. Together, we turn great ideas into new ways to help BEAT diabetes.

Get involved